tomidai-heights

Sunday, December 03, 2006

Aprosagok, arccal a hegyek fele, puceran

Figyelmes aprosagok -- tele van veluk az orszag

A parkoloban tizcenti magas betoncsikok vannak leteve, hogy tudd, meddig tolathatsz a kocsiddal.

A melegitett ulokes vecek legendasak, a kozintezmenyekben elterjedt guggolosak mar kevesbe. Viszont egy ido utan rajottem, hogy a guggolos vece nem veletlenul ittfelejtett hulyeseg, hanem szinten a figyelmessegek koze tartozik: igy nem kell senki utan raulni a letesitmenyre

A TV-ben az idojaras-jelentes mellett ruhaszarito-jelentes is van, azaz jelzik, erdemes-e kitenni a ruhakat az ablakba (mostansag nemigen).

Az ettermekben mindig van valami ingyenes ital, ami meg ha sima kancsos viz is, legalabb jeg van benne, de gyakoribb a hideg/meleg tea. A futoszalagos szusi barban, ahol multkor jartam, egyenesen maccha, azaz poritott zold tea volt az asztalon, meg egy forro vizes csap. Ez azert szep, mert a macchat eleg borsos aron merik. na jo, a szusi sem volt olcso, de lehet kis aron is finomakat kapni (errol kesobb reszletesen).

Ha azonanl fogyaszthato kajat veszel a sarki boltban, automatice kapsz hozza palcikat meg csomagolt nedves keztorlot.

A bolti elado mondja az arakat, ahogy behuzza a dolgokat, (majd a gep leszamolja neki a visszajarot).

Ugyanitt a csomagolo pultnal van egy nagy gongyoleg zacsko, valamint nedves rongy kiteve, hogy ne kelljen az embernek az ujjat nyalogatni.

A nagyobb varosokban a nagy keresztezodesekben van atlos zebra is.

Mas: a minap voltam onsenben, azaz japan hevizes furdoben.
A kirandulas viccesre sikeredett, ugyanis csak harman indultunk neki, a csapat nagy resze nem jott el; maradt ket lany meg jomagam. Ez nem lenne gond, csak eppen a japan furdo ugy nez ki, hogy az emberfia Adam (Eva) -kosztumben elvezi a melegviz oromeit, es ertelemszeruen fiuk/lanyok szeparalva meritkeznek (ez nem volt mindig igy, de mara a japanok is pont olyan szegyellosek lettek, mint a hulye nyugatiak, ogyhogy legfeljebb videken lehet elvetve olyan helyet talalni, ahol meg mindig kozos a furdo, de erre sem mernek merget venni).

Tehat egyedul kellett bemereszkednem a sok pucer japan pali koze.

Az elmeny eleg sajatos; hal istennek a bizarrometerem eleg szeles skalara van allitva, ugyhogy kulonosebb beborulas nelkul tultettem magam az elmenyen, bar amikor az ember nyakig a vizben ul es mellette bekaszalodik egy bacsika a medencebe, olyan perspektivak is feltarulhatnak az emberfia elott, amik nelkul talan boldogabban is leelhetne az eletet, de ne legyunk finnyasak, no meg aztan leszek ennek a jelenetnek a masik vegen is, (remelem legalabbis), szoval jobb, ha szokom a gondolatot :-).

A fo atrakkcio ezeken a helyeken a szabadteri medence, amiben a lenyeg nem csak a bulifaktor (azaz mekkora poen mar a hidegben bebujni a meleg vizbe), hanem a szep kornyezet, amit kotelezo jelleggel elvezni is illik: ebben az esetben a Jinzuu folyo volgyere nyilt kilatas, gyonyoru kekeszold viztukorrel (duzzasztott) es szinpompas oszi lombokkal a hegyoldalban (a mult heti elso kep eppen ezt mutatja, bar ertelemszeru okokbol kintrol keszitettem). Mivel nem volt annyira hideg, hogy ne lehessen kibirni a vizen kivul, adott a latvany: negyvenes pucer japan ul a koveken, es elmelyulten nezi a hegyoldalt.

Amugy a vizbe menes elott illik (azaz kotelezo) tisztalkodni. Ez elvben a mi furdoinkben is ugyanigy van, csak eppen a japanok komolyan is veszik, szoval nem csak allunk egy picit a zuhany alatt aztan irany a medence, hanem ott sorakoznak a fal mellett a kissamlik meg a zuhanyok es a samponos/tusfurdos flakonok: belepve az ember mar tudja: itt kerem rendes tisztalkodas fog tortenni.

Ez egyebkent a standard japan furdohazak modszere is volt, ezekbol meg mindig megtalalhato egy-ketto a varosokban, es van kozonseguk is, annak ellenere, hogy furdoszobaja mar van mindenkinek. Szeretnek azni a melegvizben es kesz. Amugy ez egy szimpatikus vonas, no meg legyen valami jo is abban, ha az ember egesz orszaga egyetlen vulkanikus hegylanc, ami hol reng, hol omlik, hol kitor...

Miutan kijottunk a furdobol, es ujra osszefutottunk az eloterben, azt terveztuk, hogy leulunk a tarsalgoban, es szerenyen elfogyasztjuk azebedet, amit hoztunk magunkkal. Egy kicsit egett akepem, hogy milyen gaz mar itt kempingezni egy ilyen elegans helyen, dehat ugye.

Mit tesz isten, kiderult, hogy van hatul egy terpeszkedo-terem, ami pont erre a celra van fenntartva: tatamis padlo, kisasztalok, rajtuk termoszban forro tea, a terem vegeben meg egy hatalmas ablak a kilatasra. Szanaszet ellazult japanok dumalnak, uzsonnaznak, szundikalnak. Komolyan meghatodtam, ezt nem hogy Magyarfoldon, de egesz Europaban nem neznem ki egyetlen vendeglatobol sem.

Futoszalagos szusi: van ilyesmi Pesten is, de az egyfajta hibrid, gondolom a tulaj nem bizott benne, hogy elsosorban szusivel fenn lehet tartani egy ettermet mifelenk, es azt hiszem, igaza is lehet, bar en imadom.
A japan verzio ugy nez ki (mar ahol en voltam), hogy kozepen van egy munkater, ahol szorgos emberek gyurjak/apritjak a nyersanyagot, es rakosgatjak szines talkakra a porciokat, amik aztan elindulnak korbe-korbe a futoszalagon, ami mellett az asztalok sorakoznak, es a kedves vendeg leemelheti, ami megtetszett neki. Az arazas egyszeru rendszerben mukodik, a talak szine alapjan kell fizetni. A legolcsobb itt a vilagos lila viragos tal volt, 110 yenert, es egesz finom falatok szaladgaltak rajta. A legmagasabb valami 800 yen volt, ezt csak egyszer lattuk, ha jol tudom, a tonhalnak valami zsiros resze van benne, ami kulonleges inyencfalatnak szamit.

A mai kepek sem nagyon kapcsolodnak a temahoz, itt-ott kattintgattam oket. Az utolso a karpotlas, amit a multkori esoert kaptam.

Mara ennyit, egyetek nagyokat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home