tomidai-heights

Sunday, October 29, 2006

Chirasizushi, avagy vegyesfelvagott japan modra

Haliho mindenkinek!

Egyezzunk ki heti egy szosszenetben, ugyhogy a visszajaro vendegek hetfotajt nezzenek meg, addigra megprobalok mindig termelni valamit.

Persze, ha vannak keresek, konkret igenyek, ki mirol szeretne hallani (felteve persze, hogy olvas meg valaki), tessek loni eg mailt, vagy hozzamszolni, bar ehhez be kell inditani egy regisztraciot a blogger.com alatt.

Szoval, mint jeleztem, mindenfelerol fogok ertekezni, miutan az alapveteseket nagyjabol kimeritettem.

Eloszor is, az elmult ket hetben megtapasztaltam, hogy az embernek nagyon vigyazni kell errefele a borere, ha meg akar maradni a talpan, ugyanis ug tunik, a toyamai egyetem kornyeken visszatero motivum az alkoholizalas. Mar gyanithattam volna, amikor meglattam a kozossegi helyisegben a szakesuvegeket... Akkor meg naivan azt hittem, hogy ajandekba kapott cuccok, amiket satoros unnepekre tartogatnak.

Pillanatkepek: Peter hetfo este betotyog az egyetemre levelezni, es ott talalja vezetotanarat bekesen sorozgetni ket diakkal. Persze, invitaljak, le is ul dumalni, kap egy poharat.

Szerda este welcome-nomikai (azaz ivo-oszejovetel) az uj vendegdiakok szamara a nemzetkozi kar tanaraival. A helyszin egy belvarosi izakaya, azaz tradicionalis sorozo/vendeglo, sok finom csipegetnivalo japan kajafelevel. Utana fel 11-kor kuld mailt a tutorom a telefonomra, hogy nincs-e kedvem atszaladni hozza dumalni kicsit, persze elokap egy uveg szaket (errefele nem aprozzak el, a rizsbor leggyakrabban 2 l-es palackban jon). [Jarulekos erdekesseg, lathattam eg valodi japan egyetemista szobajat. Iszonyu kupi, sarokban TV, Playstation, egy teljes sorozat Dragonball manga, meg par starwars muanyagfigura, nehany alegutobbi reszbol, azaz garantaltan nem kamaszkori relikviak, tavaly ota vette oket. A srac most kezdte az MA-t, azaz tavaly mar vegzettegyszer, tehat komoly, diplomas ember.

Penteken este megint bennmaradok mailezni az uzbeg sraccal (ez altalanos tunet), benez az egyik tanar, kedezi, vacsoraztunk-e mar. Mondom artatlanul, hogy meg nem, de ize... erre integet, hogy ne menjunk el, csak kiszaladnak a boltba, aztan mar el is tunik, mire annyit mondhatnik, hogy node kerem...

husz perc mulva visszaternek harom diakkal meg egy nagy rakas kajaval, egy pakk sorrel, egy uveg borral, meg egy uveg viszkivel. Na, itt mar kezdtem keresni a veszkijaratot. A rend kedveert jelzem, hogy a viszki meg mindig ep es egeszseges, itt csucsul a szekrenyben, a senseit kicsit elragadta a hev, igy is nagyon viragos hangulatban ment haza. Egyetlen dolgot lehet nekik felirni pozitivumkent: a japan poharazgatas kotelezoen massziv kajalgatassal parosul, igy azert enyhul a hatas. Viszont a japanok hiresen nem birjak az alkoholt...

Mindenesetre ilyet otthon meg nem lattam, hogy a diakok a tanar ur hatat lapogatva, kozossegileg rohincselve andalognak hazafele a sotetben. Naluk is eleg csaladias tud lenni a hangulat a tanszeken, de ez azert egy egesz mas mufaj...

Jelzem: a koreaik allitjak, hogy naluk meg rosszabb a helyzet, ott meg durvabb italozasok folynak, a tanarnok meg shoppingolni jarnak a diaklanyokkal.

Mindenestre igyekszem korabban letudni a levelezgetest, es csak ovatosan jovok be estenkent.

Mas: a mindennapokrol par szot: ugy ket hete mar sutok-fozok magamra, bar nem tul valtozatos a menu, altalaban rizs vagy teszta osszekeverve nemi aprora vagott alapanyaggal. A megvaltom a 100 yenes bolt, ahol ertelemszeruen minden... 105 yen. Afaval egyutt, ti. A k

inalat meses: ellentetben a magyar "itt majdnem minden majdnem 100 (200, 300, 500...) forint" boltokkal, kifejezetten minosegi cuccokat arulnak, a serpenyotol az etkeszleten at az instant ramenig meg a fuszerekig, ami vissza is vezet a kiindulasi pontra, foleg innen szerzem be az alapanyagaimat. Hust nem nagyon veszek, ti. aranyarban merik, bele sem merek gondolni, mibe kerulne egy igazi magyaros csaladi ebed (ertsd: hus hussal). Igyekszem atallitani magam: a hus errefele fuszernek szamit.

Kezd kesore jarni, ugyhogy meg par kep a mai kalandombol: egy altalanos iskolai rendezvenyen angolul ko-papir-ollozhattam a kolkokkel. Helyesek voltak, a mellekelt abran eppen en veszitek Ja, es a japanosok kedveert felteszem az iskola indulojanak a kepet is, ki volt teve a tornateremben.

Udv mindenkinek!

2 Comments:

  • Ez itt egy probakomment, ugyanis talan sikerult megoldani, hogy login nelkul is beszolhasson minden errejaro.

    Ha ez felmegy, az annyit jelent, hogy szabad a vasar, es egy nagy arigatou gozaimasu Gabornak!

    Peter

    By Anonymous Anonymous, at 3:23 PM  

  • Örülök, hogy sikerült megoldani.
    Én ugyan csak könyvekből és dokumentumfilmekből ismerem a japánokat, de ez a nagy italozás nem lep meg. A diákok a rendkívül szigorú középiskola után az egyetemet már bulinak veszik. A felnőttek ugyan keményen dolgoznak, de aztán esténként a karaoke bárokban részegednek le. Gondolom ezek neked, mint házasembernek már nem annyira vonzó programok. :)
    Egyébként mit szólnak ott az emberek az észak-koreai atomrobbantásokhoz?

    By Anonymous Anonymous, at 5:58 PM  

Post a Comment

<< Home