tomidai-heights

Monday, November 06, 2006

Csapongok kicsit

Most egy kicsit osszevissza: ami eppen eszembe jut.

Eloszor is fontos bejelentes (daihappyou) : lehet anonim kommentekkel bombazni, kiderult, hogy kikapcsolhato a kotelezo login, szoval szabad a vasar.

Jelenet: Ulok a nagy gepteremben ejszaka, 5-6 ember ucsorog meg bent. Egyszercsak valaki zorget az ablakon a lehuzott rolo mogott. Mindenki felnez, a japekok riadtan pillognak egymasra, aztan gyorsan visszabujnak a monitorba. Kopogas megint, ugyanez. (repeat 3x, egyre erosebb kopogassal) a vegen mar valamit ordibalnak is, de a fene erti az uvegen at. Nem nagyon akarodzok odamenni, mondvan, ha valami reszeg baseballos (kozel vannak a sportpalyak az epulethez) ordibal, hogy mondjam meg a haverjanak, hogy mittudomen, akkor lehet, hogy kommunikacios problemaink lesznek. Viszont lathatoan a fene sem mozdul, ugyhogy a vegen odabillegek: az ejjelior zorog, hog nincs bezarva a rigli, es igy barki be tud osonni, huzzam mar ra. A vicces csak az, hogy ha ennyire kiszamithato a japanok viselkedese, es 100%ra veheto, hogy senki nem mer magatol odamenni, akkor vajon miert zorget az oregur?

TV nincs a szobamban, ugyhogy sokat hallgatok radiot, azt ugyanis hoztam. Toyama komoly vilagvaros, ezert ketto radioado is bejon (halal komoly, a helyiek is megerositettek, hogy nincs tobb, finoman szolva meglepo). Zenet meg alig hallottam rajta, viszont a hetvegen sikerult belefutnom egy konnyuzenei kalauzba: roviden bemutatjak az eloadokat, azok is szolnak par szot magukrol, aztan elenekelnek egy dalt, asszem eloben. Meghallgathattam ujra, immar komolyan odafigyelve a hatalmas angol nyelvu szovegiroi tehetsegrol tanuskodo "goodbye, good boy, goodbye" refrenu slagert. Amugy egy atszellemult pasi enekli, a katartikus vegkifejletben pedig mar azt orditja, hogy "goodbye, sayonara, bye-bye". Eszmeletlen, nagyon jokat rohogok. Aki nem ismeri a japan popot, az valoszinuleg nincs felkeszulve az olyan csodakra, mint az angol es a japan nyelv valtogatasa, lehetoleg sor kozepen, vagy az olyan nevu zenekarok, mint pl a "Za Misheru Gan Erefanto", azaz "The Michelle Gun Elephant" (akik amugy egesz elviselheto rockot nyomnak, de nem is hallani oket a radioban). Bemutatkozott meg a musorban az uj idol-csapat, akikrol annyit mondtak el, hogy Akihabarabol indultak, es maris nagyon sikeresek. Ezt ugy kell erteni, hogy egy rakat hosszu labu kiscsaj, akik fodros ruhacskaban aranyosan egyszerre billegnek a szinpadon, es probaljak emulalni a rajzfilmek szexi tizeneves szereploit, a sok otaku meg megorul a szinpad elott. Radio leven nem lattam oket, de teljesen szuksegtelen. A sikerrol meg csak annyit, hogy hangjuk igazabol nem volt, de ez teljesen mellekes, Akihabaraban (Tokio "elektromos kerulete": ket dologrol hires: egyreszt baromi olcson lehet hi-tech kutyuket venni, masreszt itt koncentralodik az otakuk (ezt mar nem magyarazom meg, aki nem tudja, keressen ra a neten) vilaga), szoval akihabaraban egy krumplit is sikerre lehet vinni, ha miniszoknyaja van es aranyosan tud pozolni.

Az ugyeletes slagereket pedig errefele nagyon komolyan veszik: ugyanazt a 7-8 szamot lehet hallani MINDENHOL, az ABC-ktol kezdve a kajaldakig, ugyhogy tenyleg nincs menekves.

A radioadasrol egyebkent:

altalaban dumalos musorok mennek, vagy terefere-tipusuak, vagy vagy dokumentum-jelleguek.
Az altalanos hangvetel a) gagyi b) szentimentalis
a) verzio: hulye humoristak ordibalnak (ez ugy tunik mufaji eloiras), vagy jopofa vendegek gyulnek ossze es jopofa dolgokrol trecselnek, altalaban valaki szerelmi eleterol. Az ordibalo paliknal csak a nahat-ozo nok a rosszabbak, aki nem hallott meg mesterkelten artatlanul csodalkozo stilusban tarsalgo japan not, az boldogabb ember, leirhatatlan.

b) verzio: tudositas az oszi lombnezegetesekrol: az elso sztori termeszetesen egy rakos beteg nenirol szol, aki az osszes baratjaval egyutt felkerekedett, hogy meg egyszer lathassa a leveleket nemtomhol, ahonnan elete legszebb emlekeit orizgeti, majd a riporter fatyolos hangon felolvassa a neni halauzenetet is a jobaratok fele. husz perc mulva tudositas egy foldrenges miatt kitelepitett falu gyerekeirol, akik egy ev utan most mehetnek haza, es az utolso napjukat toltik az atmeneti iskolajukban. Amikor egy azonos szeriaszamu fatyolos hangu bemondo felkonferalta, hogy most halajuk jeleul eleneklik az arigato-dalt ("koszonom szepen") szabalyosan hanyattestem.

Ami viszont a legviccesebb, es meg ellenoriznem kell, hatha tevedesben elek (es tulajdonkeppen a tv hangsavjat sikerult befognom, bar altalaban nem ugy hangzik), az a kep nelkul finoman szolva ertelmetlen musorok sugarzasa: a multkor pl vegighallgathattam a beszamolot egy Amazonas-expediciorol, ahova a professzor azert ment el, hogy megtalalja a vilag legnagyobb szarvasbogarat, a Herkules-szarvasbogarat. Idezek (hatterben dzsungelzajok, a kedves hangu bemondo suttogva kozvetit) "... eppen pirkad. A professzor mar orak ota csendben ul es figyel. Egyszercsak egy fa tetejen... Igen, semmi ketseg, ez a Herkules! Micsoda siker! Es igen, egy masik is elobujt! Ez egy nosteny."
Elementalis.

Amugy a dramai hangeffektusok elengedhetetlenek, eddig a legjobb az volt, amikor a hirekben elmondtak, hog a toyamai nemtommilyen tarsasag elnoksege eppen koreaba utazik nepszerusiteni a helyi turizmust, a hatas es a hitelesseg kedveert kb tiz masodpercig csak autentikus repuloteri hatterzejt kozvetitettek.

Mas: kajakat igertem, ugyhogy egy kis japan ramenologia:
A ramen az a tesztaleves, amit a teszkoban vietnami zacskos valtozatban 60 forintert lehet kapni. Eredetileg kinai talalmany, es az egyik legnepszerubb gyorskaja egesz delkelet-azsiaban, ha jol sejditem. Amugy a fast food lehet, hogy fogalomteremto forradalmi talalmany volt a nyugati vilagban, de errefele joforman csak ezt lehet talalni, a hagyomanyos kajak altalaban vagy percek alatt kesz vannak, vagy elokeszitve sokaig keszenletben tarthatoak. Nos, az instant ramen az egyetemista legjobb baratja, mindenfele meretben es alakban kaphato, fillerekert. Leginkabb a muanyagtalas tipus divik, ahhoz ugyanis tenyleg csak melegviz kell, ami az abc-ben termeszetesen keszen all, szoval maris meleg kajat ehet az emberfia.

Szoval, a ramen-fele tipusok, amikkel eddig dolgom volt: melypoharas (kb egy felliteres tejfulosdoboz merete), szeles, nagytalas, extrakkal: pl: rantott zoldseg, vekony szelet sult husi, gombadarabok, stb. Bonyolultabb verziok: tobblepcsos keszites (tedd a husis femtasakot forro vizbe, kicsit kesobb nyomd a meleg vizet a tesztara, ontsd bele a levesport, a szoszos zacsit pedig a visszahajtott fedelen melegitsd at amig azika a teszta. asszem eddig ez volt a leggazosabb tipus, ezt haromszor el kellett olvasnom, mire felfogtam). De vettem mar olyat is, ami alutalban volt, es tuzre kellett tenni egy idore. Ez praktikus, azota is hasznalom a talat tesztafozesre :-).

Ja, meg ne feledkezzunk meg a yakisobas verziorol, ami ketfelol nyilik, es ha kesz van a teszta, fel kell hajtani a tuloldali csucskot, ahol beepitett szuro van, ugyanis a soba kevesebb level fogyasztando.

Es persze legvegul ott van a sarki ramenes kajalda, ahol az igazi cucc is fogyaszthato 2-300 yennel tobbert, mert az instant kaja azert megiscsak halvany utanzat, akarmennire is igyekszik.

3 Comments:

  • Hali! Hat, a palcikak neha igy tornek, neha ugy... Azt hine az ember, hogy topanak kell lenni, hogy ferden tord, de ezek az eldobhato vackok a balzafanal csak egy fokkal kemenyebbek (komolyan, volt mar olyan, hogy kettetort a kezemben falatozas kozben), es a szalirany is nagy ur... Az arigato-dalt nem hiszem, hogy meglelned, szerintem alkalmi szerzemeny lehetett, de ki tudja, lehet, hogy mar aruljak...

    Udv
    P

    By Anonymous Anonymous, at 11:17 PM  

  • Szia!

    Nos, a munkahelyemen eltoltott hetfo delelottjeim határozottan felertekelodtek a blogbejegyzeseid altal. :) Na jo, most eppen kedd van, de akkor is.

    Azt nem ertem, ha - mint irtad korabban - Toyama eleg biztonsagos hely, meg az egyetemen es kornyeken sem eppen szokatlan latvany az illuminalt allapotban levo egyenek tomege, a tanarokat is beleertve, akkor miert tartanak a reszeg baseball-ostol? Vagy ez az "inkabb ugy teszek, mintha nem hallottam volna" valami tipikus japan reflex?

    Amugy nagy wudangos udvozlet (ha van ilyen):
    Bathori Zsofi
    :)

    By Anonymous Anonymous, at 8:56 PM  

  • Hali!

    A reszeg palitol csak en tartottam, merthogy nem biztos, hogy szot ertenenk egymassal, a tobbiek csak japan jo modra nem vallaljak a felelosseget barmilyen egyeni lepesert. Ezek ilyenek, nincs mese.

    Amugy szia, es jo tudni, hogy olvasnak!

    Peter

    By Anonymous Anonymous, at 7:18 PM  

Post a Comment

<< Home