tomidai-heights

Sunday, November 26, 2006

Mirelit udvozlet


A multkori sztorim vagy annyira sulyos, vagy annyira erdektelen volt, hogy nem nagyon sarkallta kommentezesre az embereket...

Kicsit reszletezem a japan let egyik alapelemet, ez pedig a HIDEG.
Ugyanis a japanok meg vannak rola gyozodve, hogy ha ugy csinalnak, mintha egy kellemes, delvideki meleg videken elnenek, akkor bizony meleg is lesz. Ennek fo kovetkezmenyei:
-- A ketretegu ablak nem letezik, mint olyan.
-- A kozpoti futes is leginkabb a feher hollohoz hasonlatos, a berlakasokban garantaltan nincs.
-- Az iskolai egyenruhakat a naptarral allitjak at nyarirol teli ruhara, azaz a kisiskolas fiuk meg mindig rovidnadragban szaladgalnak (a toyamai klima kb a budapesti megfeleloje, csak ugy 4-5* annyi csapadekkal), a lanyok meg rovid szoknyaban (igaz, ez nem olyan meglepo, az iskolai egyenruhakhoz kizarolag rovid szoknya tartozik, iskolatol fuggoen ez neha mar a minivel hataros)
-- A hasznalatos futesi modszerek altalaban alkalomszeruek, azaz "ha eppen otthon vagy, bekapcsolhatod kicsit" tipusuak, pl futoszalas melegito, meg gazlangos, avagy olajtartalyos hosugarzok.

Most eppen ott tartok, hogy reggelre 13 fok van a szobamban, es meg nincs is tel.
Na jo, nem olyan tragikus a helyzet, a mindenhol jelen levo legkondi (az aktualis japan eletszinvonal alapeleme a harom K, azaz Kaa, Karaaterebi es Kuuraa, magyaran car, color TV es cooler, ezek nelkul nincs elet. Kocsim nem hiszem, hogy lesz, a tobbi mar megvan) ugyanis melegiteni is tud, csak egyelore meg probalom alacsonyan tartani a kiadasaimat, hogy majd jol elverhessem a felgyult sok penzt, emikor eljott az ideje :). De azert ez nem az igazi, ugyanis mivel befujja a levegot, meleg vagy nem, allando huzatban kell, hogy uljon az emberfia.

Lett TV-m, mivel a legutobbi beszelgetesunk alkalmaval (ami termeszetesen egy uveg szake tarsasagaban tortent, a senseit mashol nem lehet egy helyben ulve talalni) a vezetotanarom kijelentette, hogy ez nem mehet tovabb, es massziv brainstormolasba kezdett, aminek az lett a vege, hogy nekemadta az irodajaban porosodo tevet. Azota ismerkedem a japan tvmusorok szepsegeivel.

Ma belefutottam egy kulonosen jopofa darabba, amiben az volt a legerdekesebb, amikor megprobaltam ugyanezt elkepzelni magyar kornyezetben.

A musor lenyege, hogy mugyujtok vagy alkalmi mutargyak tulajdonosai bejonnek a studioba a cuccaikkal, kijelentik, hogy szerintuk mennyit er, majd egy szakerto bevizsgalja, es mond egy hivatalos arat. csak kapkodtam a fejem, micsoda osszegek repkedtek oda vissza, raadasul az esetek tobbsegeben a szakerto joval nagyobb szamokat hozott ki, volt egy kisplasztika keszlet, amit laza hetmillio jenre becsultek.

Na most ezt ugy mindenki kepzelje el ungarische settingben, ahogy Jozsi ba nevvel es varossal jelolve kiall a kamerak ele es megmutogatja a par millios nippjeit. Nem hiszem, hogy eljutna hazaig utana, es kis hazank meg a biztonsagosabb helyek koze tartozik a vilagon.

Ja a musor altalanos eloadasmodjarol eleg annyit, hogy az egyik blokkban a musorvezeto az oltonyehez egy 30 centis szinjatszo/rozsaszin muanyag csokornyakkendot viselt.

A musorokban egyebkent az az egyik legszebb dolog, hogy nincs reklamszunet. Tenyleg nincs. Nem tartanak szunetet: atmenet nelkul jonnek a reklamok, aztan folytatjak a musort. Mindezt akar a hirek kozepen is, no es persze altalaban igyekeznek cliffhangeresre szerkeszteni a dolgokat, (mint otthon persze, "a szunet utan megmondjuk, mi lett a tuszdrama vege") csak eppen minden bejelentes, figyelmeztetes nelkul teszikezt, ami kulonosen erdekes egy csaladi tragedia kozepen pl, amikor a kovetkezo snitt a napfenyes reten hehereszo nevetogazt szlopalt lanyokat mutat.

Mivel a temaba illo kepeim ezuttal nincsenek, bedobok par tajkepet, meg a kanazawai kastelyt, hatha Janos is olvas (es feltevem hogy meg nem utott be nala a karoushi).

2 Comments:

  • Nyugalom, egyelore semmi bajom, es egyre tobbet megy a lekkondi, no meg szemezgetek a futotestekkel is a boltban (ironikus modon tegnap futotest-kereses cimen bicajoztam ket orat az esoben, de sikerult nem megfaznom, ugyhogy csak nyugi...)

    P

    By Anonymous Anonymous, at 3:50 PM  

  • Szerintem hu olvasoid (koztuk en) azert nem kommenteltek, mert nem sikerult tuljutniuk lelkileg a voros rozsas karacsonyfan... brrr...

    Tok szimpi, hogy a vezetotanarod ilyen lelkesen patronal. Vagy lehet hogy ez csak a szake befolyasa??

    Udv:
    B. Zsofi

    By Anonymous Anonymous, at 6:06 PM  

Post a Comment

<< Home